wandeltips

Wandelen is iets waar u mogelijk niet veel bij stilstaat als u het doet. Het is namelijk laagdrempelig en u heeft er niet veel voor nodig. Maar, als u niet de juiste voorbereidingen treft, kan een voetblessure ontstaan. Wandelen, of het nu een tocht in de buurt is of een lange afstand tocht in een andere plaatst, vergt het nodige van uw lichaam. Daarom delen we graag wandeltips voor blessurevrij wandelen.

Wandeltips: Een goede voorbereiding

Kies voor goede wandelschoenen

Als u een lang stuk gaat lopen, kunt u dit beter niet op uw ‘normale’ schoenen doen. Kies voor speciale wandelschoenen of goede sportschoenen. Als u nieuwe schoenen gaat kopen, is het belangrijk om deze eerst in te lopen. Als u steunzolen draagt, kunt u deze ook voor uw (nieuwe) wandelschoenen laten aanmeten. En zorg voor goed passende schoenen. Let erop dat uw voeten in zowel de lengte als de breedte voldoende ruimte hebben. Tijdens een wandeling zetten uw voeten namelijk uit. In onze post leest u waar u verder op moet letten bij de aanschaf van nieuwe schoenen.

Wandelsokken

Het is ook belangrijk om in uw wandelschoenen goede wandelsokken te dragen. Deze zorgen namelijk voor de afvoer van transpiratie en voorkomen blaren. Daarnaast zorgen sokken voor een stukje dempend vermogen, samen met de schoenzool. Als de sok echter nat is van het vocht, verliest deze een groot deel van de demping. Stop voor een lange tocht een paar extra sokken in uw rugzak. Als uw sokken dan echt te nat worden, kunt u ze onderweg altijd vervangen door een droog paar. Een droge sok zorgt namelijk ook voor wat verkoeling voor de voeten.

Wandeltips: Blessurevrij wandelen

Bouw de afstand en het tempo op

Tijdens het wandelen is er een langdurige eenzijdige belasting op uw spieren, de banden en de gewrichten. Om uw lichaam hieraan te laten wennen, is het aan te raden de afstand die u loopt en het looptempo rustig op te bouwen. Ook kunt u uw voetspieren trainen met diverse oefeningen om bijvoorbeeld uw enkel te versterken. Als u een dynamisch beweegpatroon wilt hebben tijdens het wandelen, of op zoek bent naar bijvoorbeeld extra stabiliteit, kunt u er ook voor kiezen om met wandelstokken te lopen.

Mocht u toch klachten ervaren tijdens wandelingen, dan kunnen mogelijk steunzolen een goede aanvulling zijn op uw wandelmateriaal. Wij helpen u graag met (schoen)advies en een voetanalyse waarbij we kijken naar uw looppatroon. Mocht u steunzolen nodig hebben, kunnen we die natuurlijk voor u aanmeten. Blijf niet doorwandelen met klachten, deze kunnen nog erger worden.

Gebruik een goede wandeltechniek

Als u blessurevrij wilt wandelen, is een goede wandeltechniek belangrijk. Zo is het tijdens het wandelen belangrijk om rechtop te wandelen en niet ingezakt. Zet uw voeten niet al te ver naar buiten en maak niet al te grote passen. Hierbij kan de stap erg hard op uw hiel landen en kunt u uw knieën overstrekken. Kleinere passen, waarbij u uw voet niet te veel optrekt en deze dicht bij uw lichaam plaatst zorgt voor een mindere belasting op uw hele lichaam. Trek uw knieën actief omhoog en probeer niet te veel af te zetten met de bal van uw voet. En loop in uw eigen tempo met een goed ritme. U kunt bijvoorbeeld een metronoom gebruiken om het aantal passen per minuut te meten.

Drink voldoende onderweg

Als u gaat wandelen, is het belangrijk om onderweg regelmatig wat te drinken. Het is aan te raden niet pas te gaan drinken als u al dorst heeft, maar dit te voorkomen. Naast water kunt u ook bijvoorbeeld een isotone sportdrank onderweg nuttigen. Deze vult de zouten en mineralen aan die u door het transpireren tijdens het lopen verliest.

Kies de juiste kleding

Tijdens een wandeltocht is het belangrijk om u niet te warm aan te kleden. Al kan het aan het begin nog wat fris aanvoelen, als u eenmaal aan het wandelen bent, zult u het al snel warm krijgen. Katoenen kleding is niet aan te raden. Dit houdt namelijk uw transpiratievocht vast en wordt daardoor zwaar en koud. Kies voor diverse lage dunne kleding zonder katoen. Zo kunt u onderweg nog iets uittrekken als u het warm krijgt. Als u gaat wandelen bij koud weer, is het belangrijk om de uiteinden van uw lichaam, zoals uw handen en het hoofd, goed in te pakken.

Na de wandeling

Na een wandeling is het aan te raden om direct uw schoenen en sokken uit te doen. Dit zorgt namelijk voor frisse lucht en afkoeling. Ook kunt u droge kleding aantrekken zodat u niet afkoelt. Ook is het belangrijk om na een wandeling voldoende koolhydraten en vocht te nemen. Eet bijvoorbeeld een banaan en drink wat isotone sportdrank. Dit zorgt voor een sneller herstel.

We hopen dat u met onze wandeltips blessurevrij kunt wandelen. En van de omgeving kunt genieten. Veel wandelplezier!