Voetklachten gaan meestal niet vanzelf over. Daarom is het verstandig dat u op tijd aan de bel trekt bij de register podoloog of podoposturaal therapeut. Uw voeten zijn immers het fundament van uw lichaam. U loopt, staat, en beweegt erop. En gezonde voeten maken het leven een stuk plezieriger. Alleen, wat doet een podotherapeut? En hoe kan deze u helpen? We vertellen u er graag alles over.
Verschil tussen een podoloog en podotherapeut
Iemand die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van voeten wordt een podoloog of podotherapeut genoemd. Echter, beide termen zijn niet geheel gelijk. Het verschil zit hem vooral in het opleidingsniveau. Na afronding van een wettelijk erkende HBO-opleiding mag de titel podotherapeut gevoerd worden. Dit is een door de wet BIG beschermde titel. In de meeste gevallen staan podotherapeuten geregistreerd bij de Vereniging voor Nederlandse Podotherapeuten (NVvP) en in het Kwaliteitsregister Paramedici.
De titel podoloog daarentegen mag in principe door iedereen gebruikt worden. Een podoloog kan meerdere korte opleidingen of cursussen volgen en aan de slag gaan als podoloog. Stichting Loop heeft de term ´registerpodoloog´ in het leven geroepen, om podologen die een scholing op HBO-niveau hebben afgerond te onderscheiden van podologen die dit niet hebben gevolgd. Stichting voet en houdingsberoepen is het Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie en zet zich in voor de kwaliteit van de podologie in Nederland.
Wat doet een podoloog?
Een podoloog kan u helpen met verschillende behandelingen als u klachten heeft aan uw voeten. Maar wat doet een podoloog precies? Behandelingen bij pijn aan voeten, enkels, knieën en zelfs heupen en rug omvatten onder andere:
- herkennen en behandelen van voetgerelateerde aandoeningen in het houdings- en bewegingsapparaat.
- Het aanmeten van podotherapeutische zolen
- Instrumentele behandelingen
- Schoenadvies en voorlichting om klachten te voorkomen of verminderen
Patiënten met voet- en houdingsklachten van algemene aard en in verband met reuma, diabetes mellitus en perifere neuropathie behoren tot de doelgroep van deze voetspecialisten. Podologen en registerpodologen werken met andere disciplines in de zorg vanuit een multidisciplinaire benadering waarbij de cliënt centraal staat. Het doel is natuurlijk om voetpijn te verminderen en verhelpen.
Goessens podologie
Wilt u weten wat de specialisten in podotherapie van Goessens voor uw voet- en houdingsproblemen kunnen betekenen? Neemt u dan vooral vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn werkzaam op diverse locaties in Nederland, waardoor we altijd relatief dicht bij u in de buurt zitten. Stuur ons een mail of neem telefonisch contact op via 085 747 0042.
Registratie Goessens podologie
AGB 90061074 Goessens Podologie
AGB 90026685 persoonlijk
AGB 17082864 rechtsvorm
registratienummer stg voet en houdingberoepen 2013103503