hielspoor wat is dat

Als u pijn heeft onder uw hiel kan het zijn dat u last heeft van hielspoor. In onze praktijk horen we het steeds vaker – mensen die aangeven last te hebben van hielspoor. Alleen, hielspoor, wat is dat? Hoe wordt de diagnose vastgesteld? En wat kunt u er tegen doen? We leggen het graag allemaal uit in dit artikel.

Hielspoor wat is dat

hielspoor wat is datDe medische omschrijving van hielspoor is dat er een ontsteking is op het punt waar de peesplaat aan het hielbeen hecht. Er is een verkalking ontstaan op de peesplaat onder de voet. In andere woorden kunt u ook zeggen dat hielspoor een peesplaatontsteking is in een vergevorderd stadium.

 

Behandeling van hielspoor

Nu u antwoord heeft op de vraag ‘Hielspoor wat is dat’, wilt u natuurlijk ook weten hoe deze diagnose gesteld wordt. Door het intrede van internet, mobieltjes, Google en andere media tools, zijn we steeds meer zelf onderricht. En gaan we zelf online op zoek waar toch die vervelende stekende pijn onder de hak vandaan kan komen. Dit is natuurlijk prima. Maar om zeker te weten of u last heeft van hielspoor moet u een echo laten maken. Dat klinkt misschien vreemd. Maar hiermee kan gekeken worden of de verwaarloosde ontsteking van het peesblad inmiddels verkalkt is. Steeds meer fysiopraktijken en praktijken van podotherapeuten zijn dan ook uitgerust met een echo-apparaat.

Wist u dat er ruim 10 soorten hielpijnen zijn? En maar zo’n 2 – 5% hiervan is daadwerkelijk hielspoor!

Hoe lang duurt hielspoor?

Er is helaas geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang duurt hielspoor. Zo is dit onder meer afhankelijk van het stadium waarin de klachten zich bevinden. Als hielspoor al verder gevorderd is, zal het langer duren om te herstellen dan bij klachten in het beginstadium. Zo kunt u van lichte klachten enkele weken last hebben. Terwijl ernstige vormen van hielspoor soms wel één of twee jaar nodig hebben om te herstellen. Ook speelt de behandeling een rol bij de vraag hoe lang duurt hielspoor.

Hoe kunt u hielspoor behandelen

Als u last heeft van hielspoor denkt u natuurlijk gelijk hoe u er vanaf kunt komen. Gelukkig kan hielspoor goed behandeld worden. U kunt zelf oefeningen doen om uw voeten te trainen. U kunt dit bijvoorbeeld met een podotherapeut doornemen. Ook kan deze, indien dat nodig is, bijvoorbeeld steunzolen aanmeten. Deze helpen om hielspoor tegen te gaan. Ze zorgen er namelijk voor dat er op de juiste plekken ondersteuning wordt geboden aan de voet. En corrigeert gelijk. Ook goed schoeisel is hierbij belangrijk met een goede zool.

Heeft u pijnklachten onder de hiel? En kunt u advies en hulp gebruiken bij de behandeling ervan? Neem dan gerust contact met ons op. We maken graag een analyse van uw voeten om te kijken of u daadwerkelijk last heeft van hielspoor, in welk stadium het zich bevindt en wat een passende behandeling is om van de klachten af te komen.