steunzolen kind

Zijn steunzolen, ook wel inlegzolen genoemd, voor kinderen overbodig? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: nee, dat is zeker niet het geval. Ook een voet van kleintjes kan ondersteuning of een corrigerende houding nodig hebben. Steunzolen voor de kindervoet zijn vooral handig wanneer er sprake is van afwisseling tussen verschillende schoenen, zodat elke schoen dezelfde ondersteuning biedt.

Wanneer zijn steunzolen kind nodig?

Een voet van kinderen is anders dan een voet van volwassenen, aangezien kinderen nog volop in de groei zijn. Echter als de voet een afwijkende stand heeft voor de leeftijd van het kind, kunnen steunzolen op maat aangemeten worden. Ook bij pijnklachten aan bijvoorbeeld enkels of knieën of bij een overbelasting van anatomische structuren, kan contact worden opgenomen met een podoloog. Steunzolen helpen onder meer dat uw kind stabieler en rechter zal staan.

Zijn kind steunzolen altijd nodig?

Nee, zeker niet. Het is ook belangrijk dat de natuurlijke ontwikkeling van de kindervoet niet stopt. Zo worden voeten sterker. Dit kun je bijvoorbeeld stimuleren als kinderen op bloten voeten lopen. Heeft je kind echter een afwijkende voetstand, een verkeerde houding of zijn platte voeten niet (voldoende) ontwikkeld waarbij de voetboog zichtbaar is? Dan kan het zijn dat je kind steunzolen nodig heeft.

Steunzolen voor kinderen, let op voldoende training

Steunzolen voor kinderen liggen los in de schoenen en daarmee kunnen ze makkelijk worden afgewisseld met andere schoenen. Echter, steunzolen voor kinderen zullen de voet zogezegd wel ‘verwennen’. Houd er dus rekening mee dat de kindervoet genoeg training krijgt. Dat is bijvoorbeeld te doen door op Birkenstock slippers te lopen gedurende de zomer.

Serieuze klachten

Er zijn tevens kinderen met grote klachten die soms enkel kunnen worden verholpen door aanvullende kuip ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er sprake is van zwakke enkels – dat kan de reden zijn dat sommige kinderen vaak makkelijk door hun enkel gaan.

Zijn steunzolen voor kinderen nodig in alle schoenen?

Nee, steunzolen zijn niet altijd nodig wanneer kinderen in de groei zijn. Wanneer u stevige goede nieuwe kinderschoenen aanschaft die mooi aansluiten op de voet, kan het zijn dat dit al voldoende steun geven en klachten verhelpen. Als registerpodoloog kijken we graag met u mee.

Wij weten welke oplossing het beste bij uw kind past

Wij kijken welke aanpassing nodig heeft op basis van wanneer de kind de kinderschoen draagt. Wanneer uw kind bijvoorbeeld meer naar binnen loopt, dan zullen we naar een andere oplossing zoeken om voetklachten te verhelpen dan wanneer er sprake is van verschillende klachten aan de heupen, enkels of voeten.

Focussen op de spieren

Wat wij ook doen om pijnlijke klachten te verhelpen is aanpassingen maken die in de basis werken op spieren en niet op gewrichten. Op deze wijze zijn we bezig om te werken vanuit wat steunzolen doen. We zijn daardoor bezig de kwaliteit van de ontwikkeling van de voetspieren te bevorderen. Hierdoor maakt uw kind grotere stappen met het ontwikkelen van de voetspieren.

Hoe maken we aanpassingen?

Welke werkwijze hanteert Goessens podologie voor steunzolen voor kinderen? We doorlopen verschillende stappen.

steunzolen kind

Blote voeten

We kijken uiteraard vooral naar de kindervoeten en meten deze op. Dit doen wij met behulp van de podobaroscoop.  Onze analyse wordt gemaakt terwijl het kind met blote voeten op de podobaroscoop staat, dat geeft meestal een beter analyse en zo kunnen we de bijvoorbeeld de stand van de voetboog beter bekijken. Dan kunnen we goed naar de stand van de kindervoeten kijken om te zien welke aanpassingen er nodig zijn.

Kijken naar de juiste producten

Vervolgens gaan we op zoek naar de juiste producten. We gaan op zoek naar paar stevige nieuwe kinderschoenen dat het best in staat is om voetklachten te verhelpen en om de ontwikkeling van de spieren te bevorderen zodat de voetspieren van uw kind een beter ontwikkeling doormaken terwijl uw kind in de groei is.

In de uitgekozen schoen kan een veranderingen worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de voetklachten door goede aanpassingen in de schoenen kunnen worden verlicht, maar we proberen er ook voor te zorgen dat de verwennerij zich niet te ver ontwikkeld. Het is de bedoeling te voorkomen dat de voetspieren zich op een natuurlijke manier ontwikkelen.

Oefeningen

In bepaalde gevallen kunnen we verder ook oefeningen voorstellen die de pijnklachten verminderen en die helpen bij een juiste houding.

Platvoeten

Sommige ouders zijn bezorgt om platvoeten bij kinderen op jonge leeftijd. De voet is het meest voorkomende lichaamsdeel waar ouders zich het meest zorgen om maken bij hun kinderen, en voor kinderen op jonge leeftijd wordt het vaakst een afspraak gemaakt bij ons.

Ontwikkeling van platvoeten bij jonge kinderen

Platvoeten wordt vaak geassocieerd met het hebben van pijn en problemen met gaan en staan. Wanneer u platvoeten heeft, dan bent u daar als baby mee geboren. Het is vaak zo dat de mediale longitudinale voetboog zich vormt vanaf jaar 1 tot en met jaar 10.

Er is sprake van minder dan 1% van alle kinderen waarbij de voeten zich als gevolg van een grote afwijking de mediale boog niet vormt. Deze kinderen moeten in dat geval behandeld zien te worden. Moet oefeningen en de juiste schoenen.

Kinderen met platvoeten?

Wanneer u kinderen heeft met platvoeten, dan is het belangrijk een afspraak te maken. Vaak is er een hoop dat we kunnen doen om de pijn te verhelpen.

Goessens podologie

Wij van Goessens podologie zijn de eerste waar u naartoe gaat als uw kind voetklachten heeft. Wij helpen u graag via podologische inlegzolen op maat met het aanpakken van de last die uw kind heeft van voet- lies-, heup, rug-, been- en houdingsklachten. Ook kunnen wij blessures die optreden bij het sporten behandelen. Deze komen immers ieder jaar weer vaak voor.

Locatie

Goessens helpt iedereen met pijn aan de voeten. Goessens is werkzaam vanaf diverse locaties door het land. Zo vindt u ons onder meer in de locatie Mariaheide (regio Veghel). Ook vanuit omliggende plaatsen zoals Schijndel zijn we goed bereikbaar. Waar u ook mee kampt betreft voetklachten, wij staan voor uw klaar om uw last te verhelpen.

Nieuwspagina

Klachten aan de voeten kunnen erg vervelend zijn. Er zijn echter veel tips die door u thuis gebruikt kunnen worden om problemen met de voeten al te verlichten eventuele volgende problemen te kunnen voorkomen. Houd daarom zo nu en dan onze nieuwspagina eens in de gaten!  Hier vindt u allerlei tips die u kunnen helpen bij problemen met uw voeten.

Maak direct een afspraak!

Heeft u hulp nodig van een registerpodoloog? Maak dan direct een afspraak. We gaan er alles aan doen voetproblemen bij uw kind te verhelpen!  Goessens podologie wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.6!

We zijn van maandag tot en met vrijdag open op de volgende tijden: 09.00 uur tot 17.00 uur, waarbij we maandag alleen bereikbaar zijn voor telefonische consults.