pijn bij fietsen

In de Coronatijd zien we dat mensen steeds vaker een stukje gaan wandelen of fietsen. In beweging blijven is namelijk belangrijk. Fietsen is in principe niet zwaar belastend voor uw gewrichten. Maar toch komt pijn bij fietsen veelvuldig voor. Niet alleen bij recreatievelingen, ook bij topsporters. U kunt bijvoorbeeld brandende voeten, pijn in de knie of in uw rug ervaren. We vertellen u graag meer over pijn bij fietsen en hoe een bezoek voor podotherapie u verder kan helpen.

Oorzaken pijn bij fietsen

Pijn bij fietsen komt zowel op een gewone stadsfiets voor als op de mountainbike of tijdens het wielrennen. Het is namelijk belangrijk om te kijken of uw fiets goed afgesteld is. Maar daar ligt niet altijd het probleem als u klachten bij het fietsen ervaart. Wat zijn nu veel voorkomende klachten bij pijn bij fietsen? We zetten er graag een aantal op een rij. Als u één van deze klachten herkent, neemt u gerust contact met ons op. Natuurlijk kunt u ook bij andere klachten aan uw voeten, knie of heupen tijdens of na het fietsen contact met een specialist bij u in de buurt opnemen.

Pijn bij fietsen: slapende voeten

Als u lange tijd op de fiets heeft gezeten, kunt last krijgen van slapende voeten of tenen. Dit kan verschillende redenen hebben. Drukplekken op de voorvoet of te kleine schoenen waardoor er geen goede doorbloeding in de voet plaatsvindt zijn een aantal oorzaken. Deze klacht is redelijk makkelijk te behandelen. Corrigerende zolen kunnen het slapende gevoel verminderen. Deze zorgen er namelijk voor dat de druk op de voet verdeeld wordt.

Klachten aan de knie

Kniepijn is een veelgehoorde klacht als het gaat om pijn bij fietsen. Dit kan komen door overbelasting, waardoor er ontstekingen in de knie kunnen ontstaan. Ook speelt een verkeerde stand van de fiets hier vaak een grote rol. Maar kniepijn kan ook door een verkeerde houding van de voeten komen. Het klinkt misschien vreemd om een correctie te doen aan de voet om klachten aan de knie te verhelpen. Maar, de stand van uw voeten beïnvloed ook de knie. En door één punt te wijzigen, zal het geheel anders bewegen. Klachten aan de knie kunnen door zeker ontstaan door een afwijkende stand van uw voet. Ook hiervoor kunnen speciale steunzolen aangemeten worden.

Lage rugpijn tijdens het fietsen

U kunt tijdens het fietsen ook pijn in de (vaak lage) rug ervaren. Dit heeft vaak lichamelijke oorzaken als grondslag. Zo kan er bijvoorbeeld een verschil in uw beenlengte zijn tussen de twee benen of is de wervelkolom niet beweeglijk. Ook kan het afstellen van de fiets een rol spelen als dit niet goed is ingericht op uw lichaam. Het is dus eerst aan te raden om naar de instellingen van de fiets te kijken of die passen bij uw lichaam. De afstand tussen het stuur en het zadel, de zadelhoogte en de lengte van de pedaalarmen zijn zaken om te controleren. Mocht dit allemaal goed staan en is het bijvoorbeeld een lengteverschil tussen uw beide benen die de klachten veroorzaakt, dan kunnen corrigerende zolen mogelijk een oplossing bieden.

Klachten van brandende voeten

Een andere veelvoorkomende klacht bij het fietsen is brandende voeten. Dit heeft ook met de druk op de voorvoet te maken. Als deze te groot wordt, bijvoorbeeld tijdens het klimmen, kan er een brandend gevoel ontstaan in de voet. Ook hiervoor kan een corrigerende zool uitkomst brengen, doordat deze de druk beter verdeeld in de voet.

Goessens helpt u verder

Als u pijn bij fietsen ervaart, kunt u vrijblijvend een afspraak in één van onze praktijken maken. We maken graag een analyse waarbij we kijken wat het beweegpatroon is als u fietst. Zo kunnen we in kaart brengen waar mogelijk klachten ontstaan. Vervolgens maken we graag een advies op maat om u van uw klachten te verhelpen. Het behandelplan kan bestaan uit bijvoorbeeld advies voor schoenen of corrigerende zolen voor uw fietsschoenen. U kunt direct een afspraak maken of contact met ons opnemen. Onze bekwame receptiemedewerkers vertellen u graag meer over onze aanpak en wat we voor u kunnen betekenen.