Onze voeten moeten al vanaf jonge leeftijd ons lichaamsgewicht dragen. Kindervoeten zijn anders dan voeten van volwassenen. Dit komt onder meer doordat in de kindervoet nog niet alle botstructuren aanwezig zijn. Ook werken alle been- en voetspieren nog niet optimaal. U zult zien dat kinderen na hun geboorte vaak platte voeten hebben. De kindervoet ontwikkelt zich terwijl uw kind groter wordt. De voetbogen ontwikkelen zich en de voeten worden sterker. Wist u dat de kindervoet zich tot ongeveer het 9de levensjaar zicht ontwikkeld? En dat volwassenen met voetproblemen deze vaak al in hun kindertijd ontwikkeld hebben? We vertellen u graag alles over de kindervoet.
Ontwikkeling van de kindervoet
Zodra kinderen beginnen met lopen en hun voeten gaan belasten, verandert de stand van zowel de voeten als de benen. Om stabiel te leren staan, zullen de voeten en benen vaak in een O-stand staan. Dit verandert later in een X-stand. Deze stand wordt vooral vaak bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar gezien. Normaal gesproken corrigeert deze stand zich. Het kan echter voorkomen dat dit niet (snel genoeg) gebeurd. Dan kan een behandeling nodig zijn. Ook bij andere voetklachten kan een specialist uitkomst brengen. Doordat de kindervoet zich zoveel ontwikkelt, is het aan te raden om dit goed te controleren. Let bijvoorbeeld op een veranderd looppatroon.
Problemen met de kindervoet voorkomen
Een goede voetverzorging kan problemen als u ouder wordt voorkomen. Ook regelmatig een expert raadplegen bij problemen met de kindervoet kan helpen. Het negeren van klachten en hiermee door blijven lopen, zorgt er vaak alleen maar voor dat de klachten erger worden. En kunnen uitspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de knieën of de heupen. Ook kan een afwijkend looppatroon ontstaan of een verkeerde houding van het bewegingsapparaat. Een bezoek aan een podoloog/ voetspecialist kan problemen helpen voorkomen of deze verhelpen.
Meest voorkomende klachten bij de kindervoeten
Er zijn verschillende klanten aan een kindervoet die het meest voorkomend zijn. Graag vertellen we u meer over deze klachten. En natuurlijk hoe deze behandeld kunnen worden. Ook kan het zijn dat uw kind last heeft van groeipijn. In dat geval kunt u ook altijd contact met ons opnemen. We helpen uw kind graag van de klachten af.
Morbus Sever
Deze klacht wordt ook wel aangeduid als Sever Schinz. Hierbij groeit de groeischijf van het hielbeen in de voet zo snel dat dit pijnlijk wordt. Het komt dan ook vaak voor bij kinderen die in de groei zijn. Over het algemeen gaat deze klacht in de kindervoet vanzelf over. Mochten de klachten aanhouden, dan adviseren wij een correctie van de voet. Dit kan door gebruik te maken van correctiezolen en softspot. Dit is veelal van tijdelijke aard.
Morbus kohler I en II
Bij deze ziekte, die in twee varianten voorkomt, treedt er botversterfte op aan de voetwortelbeentjes. Dit komt meestal door een groeistoornis. Deze ziektes treden dan ook veelal bij kinderen tussen de 4 – 9 jaar op. Meestal gaat de ziekte vanzelf weer over, maar in sommige gevallen is een behandeling nodig. Hiervoor kan de voet in het gips worden gezet om deze te ontzien. Een andere behandeling is het aanmeten van steunzolen. Hiermee wordt voorkomen dat kinderen hun voet scheef gaan zetten door de pijn. Wat vergroeiingen of ontstekingen kan veroorzaken.
Ziekte van Perthes
Bij de ziekte van Perthes (ook morbus Legg-Calvé- Perthes genoemd) ondergaat de heupkop een reeks van vormveranderingen. De heupkop is het bovenste uiteinde van het bovenbeen. Deze vormveranderingen ontstaan doordat de bloedvoorziening van de heupkop tijdelijk verstoord is. Als er een tijdje geen of onvoldoende bloed in de heupkop komt, gaan de botcellen ter plaatse dood. Als vervolgens de bloedvoorziening weer op gang komt, wordt dit dode botweefsel opgeruimd. Hierbij verandert de vorm van de heupkop.
Klachten en of blessure worden vaak veroorzaakt door een combinatie van de volgende factoren:
- Voettype (algemeen, hol, plat)
- Voetstand
- Groei
- Belasting (Sport, Spelen)
- Schoeisel (hard, zacht, hoog, laag)
- Ondergrond (Gras, Kunstgras, Zaal, Gravel)
De kindervoet en podologie
Wanneer is het aan te raden om een specialist te raadplegen? Als uw kind veel pijnklachten heeft in de voet of regelmatig valt, kan een onderzoek gedaan wordt. Ook als u merkt dat uw kind ineens in een andere houding gaat lopen, kan dit duiden op pijnklachten. Bij een onderzoek wordt er gekeken of er afwijkingen in de kindervoet zichtbaar zijn. En of deze een behandeling vragen of vanzelf over gaat. Bij Goessens Podologie helpen we ook kinderen. We kunnen naast het opstellen en uitvoeren van een behandelplan ook advies geven over het juiste schoeisel. Slechte schoenen zullen klachten namelijk kunnen verergeren. Wij sporen graag de veroorzaker van de pijnklachten in de kindervoet op!
Kindervoeten en kinderschoenen
Doordat kindervoeten nog groeien, hebben ze de juiste steun nodig. Dit helpt ook om te zorgen dat ze uitgroeien in gezonde volwassen voeten. Om de correcte ondersteuning te bieden, zijn passende schoenen belangrijk. Ook kunt u de kindervoeten regelmatig controleren, zo kunnen eventuele voetproblemen tijdig ontdekt worden. Waar flexibele schoenen worden aangeraden bij kinderen die net beginnen te lopen, hebben kindervoeten die volop in beweging zijn andere ondersteuning nodig. We delen graag een aantal aandachtspunten voor kinderschoenen:
- Zorg voor een stevige, omsloten hiel
- Om te voorkomen dat schoenen gaan schuiven is een hoge wreefsluiting belangrijk
- Zorg voor 1 cm speling in de lengte van de schoen, dit helpt een goede afwikkeling van een groeiende kindervoet
- Kies natuurlijk schoenen met de juiste breedte
- Voor kindervoeten is geen hak aan de schoen het beste
- Let erop dat de kinderschoen een buigzame zool heeft op punten waar dit nodig is – waar de voet buigt. Ook dit helpt namelijk de afwikkeling van de voet
- Een zool gemaakt van rubber wordt aangeraden, aangezien deze voor grip zorgt als ook schokdemping biedt
- Kies schoenen die niet te zwaar zijn
Kijk voor tips, adviezen en meer informatie over de groei van uw kind op Groeiwijzer.nl.
Afspraak maken
Weten waar uw klachten vandaan komen? Heeft u het gevoel dat uw houding niet juist is? Pijn in voeten of benen tijdens het sporten?